hgs  eokul   lgs   kyk  
  19.04.2024  

Yeni Doğan Bebek İçin Nasıl Kimlik Çıkartılır?



Yeni bir bebek yepyeni bir dünya, yeni heyecanlar dahası hayatı yeniden şekillendirme sebebidir.Bebeğin doğmasıyla beraber bir birey olarak onunla beraber hakları da büyür gelişir.Bu haklardan sorunsuz faydalanabilmesi için ebeveynlerin yapmaları gereken bazı işlemler vardır.Bunlardan biride yeni doğan için kimlik kartı çıkarmaktır.

Yeni doğan bebeğin nüfus cüzdanı çıkartılırken bazı evraklar istenir.Yazımızın devamında , kimlik çıkartılırken hangi belgeler lazım? nereye başvurmak gerekir ? nasıl kimlik çıkartılır? yeni doğan bebeğin kimliğini kimler çıkartabilir? tüm bu soruların cevabını yanıtlamış olacağız..

Tekrar belirtmekte fayda var ki yeni doğan bebeğin kamu önünde birey olarak haklarından sorunsuz bir şekilde faydalanabilmesi için öncelikle o ülkenin vatandaşı o anne babanın evladı olduğunu belgeler nitelikte olan nüfus cüzdanına sahip olması gerekmektedir.Bu 1587 sayılı Nüfus Kanunun 74. Maddesine göre, yenidoğan bebeklerinin doğumundan sonraki 30 gün içerisinde Türkiye'de kayıtlı bulundukları nüfus müdürlüklerine doğumu bildirmeleri gerekmektedir yasasıyla sabittir.

Peki yeni doğan bebeğin kimlik kartını almak için kimler başvurabilir ? önce bu sorunun yanıtına bakalım.Yeni doğan bebeğin anne yada babası kendi nüfus cüzdanları ve doğuma dair verilen belgeyle Nüfus Müdürlüklerine müracaatta bulunabilirler.Anne babanın olmaması durumunda bebeğin erişkin kardeşi varsa ,yada büyük anne büyük babası ,çocuğun vekaletini ibraz eden kişiler, bunların da olmaması halinde bebeği yanında bulunduran kişiler çocuğun doğumuna dair raporla Nüfusa başvuruda bulunabilirler.

Yenidoğan için kimlik çıkartırken doğum raporunun olması gerektiğini belirttik.Peki bebek evde doğmuş ve raporu yoksa ? O zaman sözlü beyanda bulunulması yeterli oluyor.

30 gün içinde bebeğin doğumunu bildirip kimlik kartı için başvuruda bulunmalısınız.Aksi halde cezai yaptırım uygulanacaktır.30 gün içinde kimlik için başvuruda bulunursanız kimlik için değerli kağıt bedeli ödemezsiniz.

2 Ocak 2017 tarihinden itibaren çipli kimlik kartlarının hayatımıza girmesiyle beraber sistemdede bazı değişikler olmuştur.Eskiden başvurduğunuz gün çocuğun nüfus cüzdanına sahip olurken uygulama ile geçici kimlik belgesi verilip asıl kimlik kartı adrese gönderilmektedir.

Geçici kimlik belgesini almayı unutmayınız.Özellikle ilk günlerde hastanede çeşitli kontrollerden geçecek olan bebek için bu belge önemlidir.Geçici kimlik belgesiyle alakalı anayasa şöyle der;" "Doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat sebebiyle kullanılamayacak durumda olması nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi hâlinde, herhangi bir nüfus müdürlüğünce kimliğini ispata yarayacak geçici kimlik belgesi düzenlenir."

Konular