hgs  eokul   lgs   kyk  
  18.04.2024  

Bürokrasiye numaralı çözüm

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi son safhaya geldi.

1 Eylül 1974 yılında çıkartılan 1587 sayılı kanuna dayanarak 1980 yılında uygulamaya geçilen MERNİS Türkiye'de büyük bir devir açacak. Her vatandaşa bir kimlik numarası vermeyi amaçlayan bu projenin tamamlanması durumunda askerlik, vergi, sigorta, ehliyet, emeklilik, vatandaşlık, pasaport gibi karmaşık işlemler tek bir kalemde yapılabilecek. Kurumlar tarafından kişilere verilen ayrı ayrı numaraların yerini tek bir numara alacak. Almanya, İngiltere ve İsveç gibi ülkelerin yıllar önce geçtikleri bu uygulama ile daha önce beş yılda bir yapılan nüfus sayımının yapılmasına gerek kalmayacak. Gümrük denetimlerine kolaylık sağlayacak ve isim benzerliğinden doğan aksaklıklar ortadan kaldırılacak. Kişilerle ilgili bilgilere kolaylıkla ulaşılabilecek.

PİLOT UYGULAMAYA BAŞLANDI

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre MERNİS Projesi uygulamasına pilot bölge olarak seçilen Ankara'nın Yenimahalle, Çankaya, Keçiören, Altındağ ilçeleri ile Antalya'nın Alanya, İzmir'in Aliağa ilçelerinden başlandı.

Yapılan açıklamaya göre bu ilçelerde sadece verilerin bilgisayara yüklendiği, vatandaşlık numarası verilmesi işlemine başlanmadığı öğrenildi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Özgen Gökalp'in projenin uygulamaya geçirilmesi için 3 yıl daha süre istediği kaydedildi.

MERNİS'in tamamlanamamasındaki bir diğer etkenin de inşaatı bir türlü bitmeyen Demetevler'deki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü binası olduğu iddia edildi. Bürokrasiye büyük bir sürat getirecek olan bu projenin maliyeti şimdiden 4 milyar doları buldu. Herkesin "kimlik numaralı" vatandaş olduğu gün maliyetin 8 milyar doları bulması bekleniyor.

7 Aralık 1995
İRFAN KILIÇ

Konular