hgs  eokul   lgs   kyk  
  29.03.2024  

Özürlülerin hayatını MERNİS kolaylaştıracak

Özürlülerin istihdamı, sağlık hizmetleri ve sosyal hayattan daha çok yararlanmaları için Ulusal Özürlüler Veri Tabanı oluşturuluyor. Yaklaşık iki yılda bitirilmesi planlanan çalışma özürlülerin hayatını kolaylaştıracak.

Özürlülerin durumuyaşadıkları il veya ilçedeki yetkili hastaneden direkt Merkezi Nüfus Sistemi (MERNİS)'e kayıt yapılacak. Özürlüler, böylece başta belediyelerin verdiği kamu hizmetlerinden faydalanmak için evrak peşinde koşmayacak. Kaydın bir defa yapılması durumunda her kurum özürlülük raporu da talep etmeyecek. Sağladığı imkanlardan dolayı peşinden en az 6 ay koşulan özürlü kimlik kartı da işlevini yitirerek ortadan kalkmış olacak. Projesi hazır olan veri tabanı ile ilgili çalışma yapılabilmesi için ek bütçe bekleniyor.

Özürlülere büyük kolaylık sağlayacak Ulusal Özürlüler Veri Tabanı'nı Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı (ÖZİDA) hazırlıyor. Yakında ihalesi yapılacak proje hızla devam ederken cihaz ve yazılım için Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)'nin verdiği para yetmedi. Ek bütçe talebinde bulunan ÖZİDA, DPT'nin ödeme yapması durumunda projeyi yıl sonuna yetiştirmeyi hedefliyor. Ek bütçe verildiği takdirde bilgi girişi önümüzdeki haziran ayında yapılmaya başlanacak. Bir yıl içerisinde yazılım kısmı bitirilecek ve ilgili kurumlarla irtibat kurularak veri girişi yapılacak. Maliye Bakanlığı ek bütçelere sıcak bakmadığı için proje DPT Müsteşarlığı'nda imzalanmayı bekliyor.

ÖZİDA Bilgi İşlem Daire Başkanı Abdülkadir Anaç, “Projeye eylül ayında başlıyoruz. Projenin toplam maliyeti 590 bin YTL. 190 bin YTL'lik kısmı DPT tarafından verildi. 400 bin YTL'nin ise gelecek yıl verilmesi düşünülüyor. Biz projenin ilgili tarafları Emekli Sandığı ve İş- Kur gibi kurumlarla görüşmelere ve sistem analizine başladık. Bütçelendirmede sorun çıktı. O’nun da iki aşamada yapılması düşünülüyor.” dedi.

Türkiye genelinde 250 hastane tarafından MERNİS'e direkt kayıt yapılmaya başlandığında yerel yönetimlerin ulaşım, yiyecek, giyecek ve yakacak gibi sağladığı yardımlardan faydalanmak için kamu kurumlarında evrak peşinde koşan ve 6 ay bekleyen özürlüler, MERNİS'e kayıt olmakla tüm işlemlerini evraksız yaptırabilecek.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2002 yılında 100 bin hane halkına ulaşarak yaptığı araştırmaya göre özürlü sayısı yüzde 12,29 civarında. Bu oran ise 8 buçuk milyon özürlü anlamına geliyor.

ÖZİDA Bilgi İşlem Daire Başkanı Abdülkadir Anaç, "Hedefimiz MERNİS veri tabanında özürlünün bilgilerinin yer alması. MERNİS'e TC kimlik numarası girildiğinde kişinin özürlülük durumu görülmüş olacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İETT, altyapılarını bu sisteme göre tamamladı. Artık özürlülerin ücretsiz taşıma kartı müracaatlarında ekstra bir belge getirmelerine gerek kalmadan bir tek TC kimlik nosuyla durumlarını görebiliyor. Türkiye'nin birçok yerinden MERNİS'e bilgiler girilmeye başlandı." şeklinde konuştu.

Abdülkadir Anaç, çalışmayla ilgili şunları söyledi: "Biz de özürlüler ile ilgili bilgileri MERNİS'e aktaracağız. İstihdam, sağlık, sosyal ve ekonomik durum için bu veri tabanı kullanılsın istiyoruz. Özürlüye yardım, eğitim, rehabilitasyon hizmetleri verilmesi durumunda liste bizden istensin. Çünkü şu an sosyal hayata katılmış aktif özürlüler çeşitli derneklere de kayıtlı. Genelde birçok eğitim ve etkinliğe aynı kişilerin katıldığını görüyoruz. Biz hizmetlerin herkese ulaştırılmasını sağlamak istiyoruz. Bu eğitim vermek isteyenler için de önemli. Çünkü farklı özürlüye ulaşamıyorlar. Mevcut sistemde özürlünün rapor alabilmesi için her yıl bakanlığın yayımladığı yetkili 250 civarındaki hastanelerden birine müracaat edilip rapor alınabiliyor. ‘Ben özürlüyüm araba getireceğim, ÖTV veya vergi indirimi, THY, TCDD, su, belediye hizmetlerinden yararlanacağım' dediğinde tekrar tekrar raporun fotokopisinin çektirilmesi, bazen raporun yeniden alınması isteniyor. Bizim hedefimiz raporu veren hastanenin veri tabanına da girmesi. Özür tanımı ve grubu girildikten sonra gidilen hiçbir kamu kurumundan özürlü raporu istensin istemiyoruz. Amacımız veriyi kaynağından alıp hizmet veren kurumlara aktarmak.”

5 Eylül 2006